1975

Avrupa Konseyi’nin 25. kuruluş yıldönümü nedeniyle Mayıs 1974’de Konseyin merkezinin bulunduğu Fransa’nın Strasbourg şehrine davet edilen Jean Périsson yönetimindeki CSO hem burada hem de Baden-Baden’de konserler verdi.

Gürer Aykal 1975’de CSO’ya yardımcı şef olarak atandı. Aykal; Üngör, Saygun, Alnar ve Şimşek’ten sonra CSO’yu düzenli olarak yöneten dördüncü Türk şef oldu. Aykal, şef yardımcılığı görevini 1986’ya kadar Hikmet Şimşek’le paylaşacaktı.

CSO, Jean Périsson yönetiminde tek yurtdışı turnesini 1975’de eski Sovyetler Birliği coğrafyasına yaptı. Vilnius (Litvanya), Riga (Letonya), Talinn (Estonya) ve Moskova’dan (SSCB) oluşan turne, CSO’nun bu şehirlere yaptığı ilk turne olması bakımından büyük önem taşıyordu.

1973’de kurulan Sevda-Cenap And Müzik Vakfı 21 Aralık 1975 tarihli ilk toplantısında CSO’yu da ilgilendiren önemli kararlar aldı. Vakıf icra edeceği Türk eserlerinin partilerinin kira bedelleri için CSO Yönetim Kurulu’na 30.000 TL tahsis edilmesini karara bağlamıştı.

CSO 1976 yılı sonbaharında yavru vatan Kıbrıs’ın yolunu tuttu. Turne konserleri Magosa, Girne, Güzelyurt ve Lefkoşa’da verildi.

Jean Périsson Şubat 1977’de yönettiği son konserin ardından CSO’nun başından ayrıldı. Périsson’dan boşalan birinci şeflik görevine aynı yıl Polonya’nın önde gelen şeflerinden Tadeusz Strugała getirildi.